Quantcast
Channel: Eddler
Viewing all 192 articles
Browse latest View live

Hans app blev nedladdad över 1000 gånger per dag

$
0
0

Har du kanske drömmar om att en gång utveckla en app? Eller kanske tom kunna leva på att göra smartphoneappar. En som arbetar med apputveckling är Anders Hommerberg som har gjort ett flertal appar till Android och iPhone. Bland annat en mycket populär räknare som heter CalcBuddy. Vi bestämde oss för att intervjua Anders och fråga varför han gör appar om matematik och vad man skall göra för att lära sig apputveckling.

equals-pop

Vem är du?

anders-hommerberg26-årig teknikälskande ingenjör och en av grundarna av IT-företaget ApplicVision. Jobbar delvis med företaget och dess appar, delvis som IT-konsult på annat håll.

Vad och vem blir du inspirerad av?

Den enorma potentialen i internet. Kommer man på en bra idé kan man med ganska få rader kod förändra världen. En inspirerande film som illustrerar detta är The Social Network som handlar om hur Facebook skapades. Inspirerande namn tycker jag är Tim Berners-Lee, Jimmy Wales, Aaron Swartz, Elon Musk och Ray Kurzweil, för att nämna några få.

Du jobbar med att utveckla appar, varför valde du det och hur tycker du att det arbetet är?

Det är kul, och allra roligast är att förverkliga sina egna idéer. Det är även en spännande känsla när man gör en release, och ens produkt samma sekund som den hamnar på Google Play eller App Store är direkt tillgänglig för miljarder potentiella kunder.

Vilken utbildning krävs för att utveckla appar?

Tekniken rör sig fortare och fortare, och det går inte riktigt att säga att man behöver ha pluggat x år på universitet för att utveckla en app. Det är givetvis viktigt att ha grundkunskaper i programmering, och vissa arbetsgivare kan ha krav på t.ex. civilingenjörsutbildning, men viktigast av allt är att vara orädd inför nya tekniker och att våga experimentera och prova sig fram. Det ska också sägas att det finns otroligt mycket gratis information på internet oavsett vilket programmeringsspråk man vill lära sig. Googla och kör!

Dina appar handlar mycket om matematik, varför valde du att göra appar om detta?

calcbuddyVi gillar matematik! Vår första app var CalcBuddy Calculator till Android som vi släppte 2010. Detta var en tid då det inte fanns så jättemånga bra appar på Google Play (eller Android Market som det hette då) så vi såg en chans att nå ut till många användare. Det fungerade bra och ett tag fick vi över 1000 nya användare per dag. Sedan dess har dock konkurrensen hårdnat och nedladdningssiffrorna är lite lägre, men vi tycker fortfarande att CalcBuddy är den bästa miniräknaren och den är helt gratis så alla borde ladda ned den! :)

Under 2012 portade vi Android-appen till iPhone/iPad för att bredda publiken, och appen är populär även där. Här hittar du Calcbuddy till iPhone.

I år så gjorde vi även en satsning på matematikutbildning genom att utveckla spelet Equals POP, som är ett mattespel till iPhone/iPad där man genom att dra ned ballonger från himlen ska bilda ett uttryck som ger ett visst värde. Dels var spelet kul att göra, med all grafik, musik, och matematik det innebar, men vi tror också att iPad i undervisningen är en trend som bara kommer att öka framöver. Tekniska hjälpmedel lär få en alltmer central position i framtidens skola.

Vi har även en app för den som vill kunna se sin ålder i t.ex. sekunder eller minuter och fira när man fyller t.ex. 1 000 000 000 sekunder, Celebrera heter den, och finns att ladda ned gratis på både App Store och Google Play!

Vilken nytta tycker du att du har av matematik när du jobbar med apputveckling och programmering?

Givetvis har vi behövt kunna vår matte för att göra miniräknaren och mattespelet, men matematiken är också en generellt viktig grund för programmering. Många av de tekniker som ligger bakom det internet vi har idag lutar sig mot matematik, t.ex. Googles sökmotor eller krypteringen när man loggar in på sin mail eller internetbank. Det är även bra att ha en förståelse för tidskomplexitet, så att man t.ex. kan förutse hur belastningen på en IT-tjänst kommer att öka med antalet användare.

Hur gör du för att komma på en idé till en app?

Svårt att säga. Det är givetvis bra om man lyckas identifiera ett problem i vardagen och uppfinna en lösning till det problemet, men framförallt fokuserar vi på att göra appar som vi både tycker är roliga att utveckla, och som vi själva vill använda när de väl är klara. Då tror jag att apparna man utvecklar blir bättre.

Vilka råd skulle du vilja ge till den som är intresserad av att lära sig apputveckling?

Försök att få igång enklast möjliga applikation på din telefon eller simulator, den s.k. ”Hello World”-appen. Då är du förbi första tröskeln och kan sen lära dig mer och mer stegvis. Fantasin sätter gränsen. Och var inte rädd för att publicera din app. Om du tycker om den finns ju chansen att fler där ute gör det också. På Android är det en engångskostnad på $25 och sen kan man ladda upp hur många olika appar man vill!

Här tackar vi på Matematikvideo.se Anders för att han tog sig tid och svarade på våra frågor. Om du är intresserad av att testa någon/några av ApplicVisions appar så hittar du länkar till dem här nedan:

The post Hans app blev nedladdad över 1000 gånger per dag appeared first on Matematikvideo.


Vår app SolveForX nu uppdaterad och gratis på appstore

$
0
0

Kanske pluggar du just nu på ekvationer eller vill träna mera på ekvationer? För några år sedan släppte vi en en app till iPhone och Android som hjälper dig att snabbt och smidigt träna på just detta som heter SolveForX (Läs ekvationen på svenska). Nu är denna app uppdaterad för nyare operativsystem till telefoner och även helt gratis både på appstore och Google play.

solveforxuppdaterad

Så fungerar SolveForX

I SolveForX så finns det 6 stycken ”levels” där varje nivå ökar på svårighetsgraden i den linjära ekvationen. Det du skall göra för att lösa ekvationerna är att utföra operationer i vänsterledet och högerledet för att få x ensamt. Det här är ett mycket bra sätt för att effektivt lära dig att se hur du snabbast kan lösa en ekvation. Appen finns både till Android baserade telefoner och till iOS telefoner och surfplattor.

Ladda ner appen

The post Vår app SolveForX nu uppdaterad och gratis på appstore appeared first on Matematikvideo.

Tal skrivna på andra baser än 10

$
0
0

talsystem

Just nu håller vi i bakgrunden på med att förnya våra videos, texter och övningar till matematik 1. I samband med detta så kommer det snart fler lektioner på talsystem och tal skrivna på andra baser än 10 (det decimala talsystemet). Det här känns väldigt intressant då det faktiskt inte är så många som känner till att man kan skriva ett tal på många olika vis.

Man kan väl säga att eftersom att vi är upplärda med att räkna med det decimala talsystemet så kan man ibland tro att det inte finns andra typer av talsystem än just dessa. Därför är det extra roligt att få skriva om det här och kanske ge dig som läser detta en lite djupare förståelse för hur tal och talsystem fungerar.

Här gör vi så att vi först startar i det vi känner till, nämligen det decimala talsystemet för att därefter kika på datorns favorittalsystem och slutligen kika på andra sätt att skriva tal.

Hur fungerar det decimala talsystemet?

Det är förstås bra att börja att beskriva hur det talsystem som vi använder mest fungerar. Det talsystem som man använder idag allra mest är det decimala talsystemet som man säger är uppbyggt på basen 10. Vad betyder då detta?

Vi kan ta två exempel.

Exempel 1

Talet $28$ kan vi skriva med tiopotenser som

$ 28=20+8=\underline{2}⋅10^1+\underline{8}⋅10^0 $

Viktigt här är att känna till potensregeln $ a^0 = 1 $. Vi stryker under talen 2 och 8 i talet för att markera att det är dessa som skrivs ut som 28.

Exempel 2

Talet $ 4807 $ kan skrivas som

$4807=\underline{4}⋅10^3+\underline{8}⋅10^2+\underline{0}⋅10^1+\underline{7}⋅10^0$

De olika siffrorna i våra tal innebär alltså att vi multiplicerar detta tal med en tiopotens och man kallar då att talsystemet har basen 10. Exempelvis innebär 4:an i talet 4807 att den har ett värde på $4000$, dvs $4⋅10^3$.

När datorn räknar med ettor och nollor

binara-talsystemet

Anledningen till att det är intressant att alldeles särskilt lyfta fram det binära talsystemet är för att det är detta talsystem som används av datorer. Det här talsystemet är istället uppbyggt av basen 2 tal i detta talsystem kan vara $10011$ eller $101110$.

Låt oss se hur vi kan skriva om ett binärt tal till ett decimalt tal.

Exempel 3

Talet $ 10101_{2} $ kan skrivas som

$ 10101_{2} = 1⋅2^4+0⋅2^3+1⋅2^2+0⋅2^1+1⋅2^0 = 21_{10} $

Alltså gäller att talet $10101_{2}  = 21_{10}$, lägg märke till att vi här också tydligt markerar vilken bas som talet är skrivet på genom ett index efter talet.

Andra talbaser – Tal skrivna på basen 5

Det går även att skriva tal med helt andra baser än 10 och 2. Jag tänkte här visa hur du kan skriva tal på basen 5. Vi gör detta genom att rita ut $ 22_{10} $ (22 på basen 10) prickar för att därefter skriva om talet till basen 5.

I figuren nedan finns 22 prickar utritade. Vi har sedan delat in dessa prickar i 4 grupper med 5 prickar i varje grupp. Kvar finns sedan 2 prickar eller 2 ental.

tal-pa-basen-5

Om vi nu summerar dessa prickar på basen 5 så får vi

$ 4 \cdot 5^1 + 2 \cdot 5^0 $.

Vi kan alltså skriva $ 22_{10} $ som $42_{5}$

Sammanfattning

Med det här blogginlägget så hoppas jag nu att du har fått lite mer förståelse för hur det decimala talsystemet fungerar samt att det finns fler talsystem än just detta. Det kan vara mycket bra att fördjupa sin förståelse för detta för att förstå grunderna i matematiken.

The post Tal skrivna på andra baser än 10 appeared first on Matematikvideo.

Matematikvideo önskar god jul och gott nytt år 2014

$
0
0

winter_startpage_graphics_landscape

Det börjar närma sig välbehövlig julledighet, även för oss på Matematikvideo.se. Det har varit en härlig höst med massor av intressant som har hänt. Men nu skall det bli skönt med lite välbehövlig vila.

Vi kommer förstås att återkomma alldeles efter nyår och då kör vi igång med att släppa ännu mer material på vår sajt, bland annat till Matematik 1, högskoleprovskursen och Matematik 4.

Men först är det alltså dags att ta en liten jul och nyårspaus och vi vill även passa på att önska alla som besöker oss en riktig god jul och ett gott nytt år!

Lite julläsning

Under tiden kan du läsa något av alla de blogginlägg som vi har skrivit under hösten, där hittar du bland annat en hel del spännande intervjuer och tips:

 

The post Matematikvideo önskar god jul och gott nytt år 2014 appeared first on Matematikvideo.

Så lyckas du bättre på matteprovet

$
0
0

Så lyckas du bättre på matteprovet

Både som lärare i klassrummet och här på Matematikvideo har jag genom åren fått mycket frågor om att lyckas på prov. Ofta tycker man som elev att man innan provet kan det som skall kunnas och när väl provet skall skrivas sätter nervositet, prestationsångest och nya typer av frågeställningar käppar i hjulet.

Därför tänkte jag blogga om att lyckas på matematikprov. Det kommer att bli två stycken blogginlägg om ämnet. Det första (som du nu läser) kommer framförallt att ge väldigt konkreta och praktiska tips på vad man skall tänka på innan och under provet. I nästa blogginlägg skall jag försöka ge mig iväg lite utanför mitt eget kompetensområde (till psykologin) och undersöka vad du som är väldigt nervös inför matematikprov kan göra för att minska nervositeten.

Provets “Mis en place”

Har du någon gång hört talas om uttrycket Mis en place? Det här uttrycket betyder på franska ungefär “allt på plats” och är hämtat från proffskockar som innan stekandet, kokandet och serverandet sätter igång har sett till att allt är hackat, skalat och uppmätt och att alla redskap är framtagna.

kitchen

Likadant skall du förstås göra innan ett prov. Se till att ha med dig pennan, suddet, räknaren, linjalen och kanske tom gradskivan. Missa heller inte att ha järnkoll på ett eventuellt formelblad som kan användas under provet. Det är ju inte så smart att sitta och leta i detta för att hitta rätt formel under provet och därmed missa värdefull problemlösningstid.

Matens betydelse för att lyckas

Oj vad mycket tjat jag hörde under tiden jag växte upp (under 70 och 80-talet) om frukostens betydelse. Det var egentligen aldrig någon som förklarade varför jag skulle dricka mjölk och äta havregrynsgryt. Det var ju bara väldigt viktigt.

Men faktum är att det faktiskt finns forskning som påvisar frukostens betydelse för vår kognitiva (hjärnans kapacitet) prestation. Det visar sig att elever som äter frukost presterar betydligt bättre en elever som inte äter frukost. Det är ju även så att hjärnan förbrukar energi (som kommer från maten) när den går på högvarv. Finns det då ingen energi (kolhydrater) att använda sig av så kommer det förstås att gå sämre under provens svårare delar.

Men frågan ställs inte på ett sätt jag är van vid!

Jag kan minnas från min egen tid som student irritationen när jag kunde det mesta innan provet men att jag ofta fastnade när frågan ställdes på ett annat vis. Jag kunde (trodde jag) de områden jag borde kunna innan provet men jag lyckades ändå inte lösa vissa uppgifter. Vad beror då egentligen det här på?
En viktig sak att inse, vilket också kan minska prestationsångesten en aning, är att prov oftast är svårare för att de behandlar flera områden på en gång. Det är alltid enklare att lösa problem som man precis har hört teorin och sett exempel på. Så hur gör man då för att bli bättre på lyckas i dessa situationer?

Jag tänker att man kan se det från två stycken olika håll. Dels tror jag att det är viktigt att inte underskatta hur viktigt det är att förstå alla begrepp och hur de kan användas i olika frågeställningar. Om du verkligen kan grunderna så blir det lättare att få en helhetsbild och förstå olika typer av problemställningar. Jag tror även det är viktigt att ha en strategi för hur man löser problem. Så att du vet vad du skall göra när du väl har kört fast.

Många problemlösningsmodeller ser ungefär ut på samma vis, här tänkte jag presentera en modell som är känd och ganska enkel att förstå grunderna i. Den är skapad av den ungerske matematikern Georges Pólya och fungerar på följande vis.

1. Förstå problemet

”George Pólya ca 1973″ av Thane Plambeck from Palo Alto, California – Flickr. Licensierad under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Det är ofta jag har fått en fråga i klassrummet där en elev inte förstår vad det är man egentligen skall lösa i uppgiften. Ibland räcker det då att bara läsa upp själva problemet för att eleven skall säga “aha” och sedan är det löst. Andra gånger kan det fungera att förklara de olika begreppen som nämns i uppgiften.

Det är alltså viktigt att verkligen förstå problemet och delarna i detta. Vilka begrepp används och vad betyder dessa? Kan du rita en figur som beskriver och förtydligar problemet? Låt därför det här steget ta lite tid och se till att du har en klar bild vad frågan är.

2. Skapa en plan

När du vet vad problemet är så skriv en enkel plan på hur du skall lösa det. Det kan räcka med vilka steg som du behöver genomföra.

3. Genomför planen

Här genomför du nu din plan steg för steg på ett strukturerat vis. Tänk på att motivera varje logiskt steg för att göra din lösning tydlig för den som skall rätta den.

4. Kontrollera resultatet

När du väl har fått fram ett svar kan det vara lätt att pusta ut och snabbt hasta vidare. Jag skulle ändå vilja rekommendera att du tar någon minut och kontrollerar att ditt svar är rimligt. Finns det något sätt du kan kolla att det med säkerhet stämmer? Exempelvis kan du alltid kontrollera ditt svar om du har en ekvation som skall lösas.

Vad gör jag när jag har kört fast?

Det sista tipset som jag tänkte skicka med dig som läser det här blogginlägget handlar om vad du kan göra om du kör fast. Det är inte ovanligt att man sitter lite för länge med ett problem. Det här kan förstås göra att du missar att lösa en hel bunt andra problem som du skulle ha haft tid med under denna tid. Så försök att vara lite “tidssmart” och gå vidare om du har kört helt fast. Kanske finns det lite tid över på slutet där du kan återkomma till just det problemet?

Har du fler tips?

Nu är vi färdiga för den här gången med tips inför och under ett prov. Kanske har du tips på saker man kan göra för att lyckas bättre? Vi är då väldigt glada om du vill tipsa om det i kommentarerna nedan.

The post Så lyckas du bättre på matteprovet appeared first on Matematikvideo.

Nyheter i Högskoleprovskursen och tips inför DTK

$
0
0

Just nu håller vi på att uppdatera vår kurs till dig som pluggar inför högskoleprovet. Bland nyheterna är bland annat nya övningsuppgifter och inte minst nya videos på en del vi ännu inte haft genomgångar på hos oss.

Träna på DTK

Idag har vi lagt upp den första lektionen som går igenom den del på högskoleprovet som testar dina färdigheter i att kunna tolka och läsa av tabeller och diagram. Den här delen kallas för DTK och det är här viktigt att snabbt och smidigt kunna läsa av statisk information och kunna göra överslagsräkningar och procentberäkningar.

DTK-HT13-P3-29-34_poster

Just nu har vi bara lagt upp en genomgång med sammanlagt 6 uppgifter som vi diskuterar och löser. Inom kort kommer det att komma fler lektioner och även tillhörande övningar.

Under tiden det här läggs upp så kommer det även kontinuerligt att läggas upp fler testuppgifter som är riktade till dig som pluggar inför högskoleprovet. I alla våra testuppgifter så lägger vi även upp lösningsförslag så att du slipper att köra fast.

Tips för dig som pluggar på DTK

På DTK delen så är det också bra att känna till vad du behöver träna på och vad som kan hjälpa dig att lyckas bättre. Här är våra bästa tips och om du själv har fler (och kanske bättre tips) så kommentera gärna!

Tips vid inläsning av uppgiften

  • Som hjälpmedel på provet har du penna och linjal. Använd dessa flitigt på DTK delen genom att  markera och rita stödlinjer. Då blir det enklare att göra rätt avläsningar i tabeller och diagram.
  • Missa inte att läs informationen vid sidan av tabeller och diagram. Där berättas det hur du skall tolka diagrammet och det kan finnas viktig information för att kunna lösa uppgiften.
  • Kolla alltid upp vilka enheter det är på axlar. Exempelvis skulle antalet på en axel kunna vara i tusental eller miljontal. Kolla upp detta innan du börjar att göra beräkningar.

Lär dig vissa bråk och procent utantill

Det kan vara bra att faktiskt lära sig vissa bråk och procenttal utantill. Ofta kan detta göra att du snabbare kan göra beräkningar. Exempelvis går det det snabbare att beräkna $ 2 \cdot \frac19 $ om du vet att $ \frac19≈0,11 $. Några förslag på procent och bråk som kan vara bra att lära sig utantill kan vara

  • $ 5 \, \%= \frac12 = 0,5 $
  • $ 33 \, \% = \frac13 = 0,33 $
  • $ 25 \, \% = \frac14 = 0,25 $
  • $ 20 \, \% = \frac15 = 0,2 $
  • $ 16,7 \, \% = \frac16 = 0,167 $
  • $ 14,3 \, \% = \frac17 = 0,143 $
  • $ 12,5 \, \% = \frac18 = 0,125 $
  • $ 11 \, \% = \frac19 = 0,11 $
  • $ 10 \, \% = \frac{1}{10} = 0,1 $
  • $ 5 \, \% = \frac{1}{20} = 0,05 $

Träna upp dina metoder för överslagsräkning

Ofta behöver du göra överslagsräkningar då du inte har tillgång till en räknare under provet.

Exempelvis kan du beräkna $ \frac{1209}{604}≈\frac{1200}{600} = 2  $.

Här får du inte ett exakt svar men du får ett rimligt svar och kan oftast utifrån det avgöra vilket alternativ som är det rätta på frågan.

Lär dig också att göra multiplikationer genom att dela upp dem.

Exempelvis kan du beräkna $ 640⋅12  = 640⋅10 + 640⋅2 = 6400 + 1280 = 7680 $.

Detta går oftast snabbare än att försöka ta hela multiplikationen på en gång.

Om du kanske har fler tips så kommentera gärna! Alla har vi olika metoder som kan passa olika bra för olika personer så ju fler man känner till desto bättre är det.

The post Nyheter i Högskoleprovskursen och tips inför DTK appeared first on Matematikvideo.

Lyckas bättre på matteprovet – Så hanterar du din oro

$
0
0

Det är ganska vanligt att man som student känner mer eller mindre oro när det är dags för prov. Och inte är väl det särskilt konstigt, ofta är det ju faktiskt en viktig sak att lyckas på provet. Så lite oro och nervositet är ju förstås berättigad. Men oron kan förstås även påverka resultatet negativt och det är ju inte särskilt bra. I det här inlägget skall jag ge några tips för att jobba med oron och vända den till något positivt.

matteprovet

I det första blogginlägget på det här temat gav jag mer praktiska tips som hjälper till att lyckas på ett matteprov, här tänkte jag mer diskutera oron som kan finnas kring ett matematikprov.

 

Hur du skall läsa det här blogginlägget

Jag (Simon) som skriver det här blogginlägget är matematiklärare och när jag har skrivit det här inlägget så har jag framförallt lutat mig mot den erfarenhet jag har efter att ha jobbat 12 år som lärare i klassrummet och alla de elever jag möter (digitalt) här på Matematikvideo.

Jag är alltså ingen psykolog som har expertkunskap på oro och ångest utan se det mer som enkla tips som jag har märkt har fungerat när jag har varit i kontakt med elever i vardagen i klassrummet.

Hur känner du – Olika typer av oro

Det finns enligt en del forskning två olika typer av oro inför och under ett prov. Dels oro som beror på negativa tankar kring att misslyckas på provet och dels att man har dålig studieteknik och bristande kunskaper som kanske inte räcker till för att klara provet och att man därför känner oro inför detta.

I det senare fallet kan oron botas genom att träna upp sin studieteknik och att hålla lite bättre disciplin i de regelbundna vanorna att plugga och förbereda sig så att inte all träning görs innan provet.

I det första fallet så är det inte lika enkelt, du kanske kan det du skall kunna men det låser sig ändå under provet? Så vad kan man då göra för att minska oron och därmed förbättra sina provresultat?

Enkla sätt att förbättra oron och provresultatet

Så vad kan du då göra för att minska oron under provet och därmed lyckas bättre? Som jag nämnde ovan så beror ofta oron på negativa tankar att misslyckas på provet. Botemedlet är oftast att istället försöka hantera dessa tankar och istället tänka positiva tankar om sig själv och sin prestation. Istället för att tänka ”Nu går det åt skogen och jag klarar inte det här” så försök att tänka att “jag ska göra mitt bästa på provet, och om jag misslyckas så är det bara ett steg mot att bli bättre på att hantera prov”.

Det här är dock inte alltid lätt men det finns forskning som visar på praktiska metoder att använda sig av. Forskaren Sian Beilock gjorde en undersökning där det visade sig att elever som innan provet startade skrev om sin oro faktiskt kunde prestera markant bättre.

”By writing down one’s negative thoughts, students may come to realize that the situation is not as bad as they thought or that they are prepared to take it on,” said Beilock, an associate professor of Psychology at the University of Chicago. ”As a result, they worry less during the test.”

Så ett bra tips kan faktiskt vara att ta 5 minuter precis innan provet att skriva ner alla de känslor som du känner och reflektera kring dessa. Försök också att vända dessa till något positivt och tänka att varje prov är ett steg närmre att känna mindre och mindre oro och kunna lyckas bättre.

Har du fler tips?

Alla är vi olika och har olika erfarenheter och kanske sitter du på ett riktigt bra tips som du vill dela med dig av? I så fall så kommentera gärna och diskutera hur man kan förbättra sin teknik kring prov.

The post Lyckas bättre på matteprovet – Så hanterar du din oro appeared first on Matematikvideo.

Jobba lite med matematiken varje dag – Intervju med Magnus Delin

$
0
0

magnusHär på Matematikvideo jobbar vi ganska mycket just nu med att fylla på och utveckla våra övningsfrågor till varje lektion. Vi tror att det är ett bra sätt att effektivt se om man förstår ett område men också att lära sig mer än vad som sägs i videon.

En av de matematiklärare som hjälper oss med detta är Magnus Delin och vi tyckte därför det var kul att lyfta fram honom i vår blogg och ställa några väl valda frågor. Bland annat om hur man lär sig matematik på gymnasiet så effektivt som möjligt.

Hej Magnus! Vem är du?

Jag är ungen som ville bli astronaut, sen kemist, robotbyggare, ingenjör och sen matematiklärare. Nu är jag en 30-årig skåning i Göteborg som jobbar med matematikundervisning, utveckling och marknadsföring. Det såg jag inte framför mig som barn!

Vilken utbildning har du?

Gymnasielärarutbildning med behörighet i matematik och religion. Pluggade teknik på gymnasiet.

Vad inspireras du av?

Personer som vågar testa nya saker och inte ger upp.

Vilka delar i ditt jobb tycker du är allra roligast?

Att jag får varje dag umgås med ungdomar som är mitt i sin utbildning och utveckling. Det är roligt att få vara en inspirationskälla till mina elever och få höra dem säga ”Ahaa!” när de förstår och lär sig något nytt.

Vad tyckte du om ämnet matematik på gymnasiet?

Jag har alltid gillat matematik och haft lätt för det, men under gymnasiet tyckte jag det började bli för svårt. Jag pluggande inte så mycket heller och till slut hoppade jag av den sista matematikkursen.

Du har även läst matematik på högskola, vad tyckte du om det?

När jag började läsa matematik på högskola hade jag inte rört en matematikbok på fem år. Det var en liten chock men när jag kom in i det blev det väldigt roligt. Det var då jag förstod hur socialt matematik kan vara och hur utvecklande och filosofisk matematik egentligen är. Men det är tufft, det kräver att man pluggar mycket och gör sitt bästa.

Om du som lärare skulle ge ett eller flera tips till den som vill lära sig matematik så effektivt som möjligt, vilka skulle det vara?

Det handlar mycket om kontinuitet, alltså att jobba lite med matematiken varje dag så att du håller igång tankarna. Det är som att träna en sport, ha en hobby, spela instrument etc. Gör du det regelbundet så kommer du bli bättre och märka en skillnad efter ett tag, men gör du det endast ett fåtal gånger eller inte alls, då kommer du inte bli bättre på det.

Ett annat roligt men kanske inte så effektivt tips är att sitta tillsammans och plugga matematik. Ta några polare, sätt er på er skola, bibliotek eller var som helst, gärna med en whiteboard och sen snacka, räkna och lev matematik en stund. Det är socialt och det blir bara roligare ju bättre ni blir tillsammans.

The post Jobba lite med matematiken varje dag – Intervju med Magnus Delin appeared first on Matematikvideo.


Tips för att lyckas på XYZ på Högskoleprovet

$
0
0

Förra veckan bloggade vi tips om delen DTK och vad som är viktigt att tänka på när du skriver denna del. Vi tänkte fortsätta med tips på Högskoleprovets Kvantitativa delar och den här gången på delprovet XYZ.

tips-xyz-hogskoleprovet

Delprovet XYZ innehåller uppgifter inom områdena aritmetik, algebra, geometri, funktionslära och statistik. Här finns det fyra svarsförslag varav endast ett är rätt. Så hur gör man då för att förbereda sig och lyckas på just denna de så bra som möjligt?

1 – Se till att ha koll på de matematiska grunderna

Tyngdpunkten på de kvantitativa delarnas matematik kommer från gymnasiets kurs Matematik 1b som utgör grunden i den matematiska teorin på provet. Jag tycker dock man har nytta av att även läsa algebran och funktionsläran från matematik 2 och lite om grunderna kring rationella uttryck i Matematik 3. Alla delar som vi rekommenderar att kunna hittar du förstås i vår Högskoleprovskurs.

Om den matematiska grundkunskapen sitter i ryggmärgen kommer nötandet av gamla prov att mest handla om teknik och att finslipa och förbättra hastigheten. Därför tror jag att detta är det allra viktigaste när du tränar inför XYZ (eller de andra kvantitativa delarna).

Fundera gärna på om du kan följande områden bra

  • Potenser och potenslagarna – Lär dig hantera potenser och potenslagarna, glöm inte att även träna på rotenur uttryck som också är en form av potenser.
  • Ekvationer – Du behöver både kunna ställa upp och lösa ekvationer. Oftast handlar det om linjära ekvationer men ibland kan även enkla andragradsekvationer dyka upp.
  • Funktioner – Lär dig framförallt att hantera linjära funktioner och förstå hur lutning och m-värde fungerar i räta linjens ekvation.
  • Geometri – Viktigast här är area, likformighet, volym, vinklar.
  • Index – Lär dig hur index fungerar och hur det förhåller sig till procent och procenträkning.
  • Sannolikhetslära – Viktigast här är att förstå sannolikheter i ett steg och hur du räknar ut enkla sannolikheter.
  • Bråk och procent – Du behöver kunna hantera bråk och procenträkning. Lär dig addition, subtraktion, multiplikation coh division. Det kan också vara bra att lära sig vissa bråk och procent utantill.
  • Statistik – Här är det olika typer av diagram, lägesmått och spridningsmått som är viktigast, tex median och medelvärde.
  • Sträckor (s), hastigheter (v), tid (t) – Lär dig gärna hur dessa förhåller sig till varandra. Tex att
    $ s = v⋅t $
    $ v=\frac{s}{t} $
    $ t=\frac{s}{v} $

2. Gör massor av gamla prov

Det här tipset är väl knappast ett nytt tips för dig som läser det här. De allra flesta råd kring högskoleprovet innehåller just detta. Men det är väldigt viktigt att nöta prov och lära sig att hantera typiska uppgifter som kommer på XYZ.

3. Återskapa provsituationen – ta tid

I början tycker jag att det kan vara bra att ta det lugnt och verkligen försöka förstå uppgifterna så att du vet att du förstår matematiken bakom. När väl den sitter kan det vara bra att försöka återskapa provsituationen och se till att du vänjer dig vid att lösa uppgifterna i rätt tempo.

4. Du måste inte räkna ut svaret

Vissa uppgifter kan du pröva dig fram till rätt svar. Då behöver du förstås inte testa alla alternativ som finns. Vet du att ett alternativ är rätt så lägg inte tid på att räkna ut svaret, det är förstås bara slöseri med tid.

5. Ibland går det snabbare att pröva

Ett tips som liknar det här ovan men som kan vara bra att lyfta fram igen är vissa uppgifter går snabbare att pröva sig fram till. Ofta kan det handla om ekvationer där du skall ange rätt lösning. Ibland går det inte snabbare att lösa ekvationen med en metod utan prövning av de olika alternativen går faktiskt snabbare. Försök lära dig vilka ekvationer och uppgifter som fungerar att lösa på detta vis.

The post Tips för att lyckas på XYZ på Högskoleprovet appeared first on Matematikvideo.

16 nya och förnyade videos till Matematik 1

$
0
0

Vi har nu förnyat och gjort nya videos till Matematik 1. Det är på kapitlet Aritmetik som det nu finns 16 förnyade eller helt nya videos. Samtidigt har vi fyllt på med övningsuppgifter till varje video.

The post 16 nya och förnyade videos till Matematik 1 appeared first on Matematikvideo.

Fler övningar och DTK videos till Högskoleprovskursen

Senaste nytt på Matematikvideo

$
0
0

I det här blogginlägget tänkte jag berätta om de senaste nyheterna här på Matemativideo.se så att du som använder vår tjänst vet vad som är nytt och vad som är på gång framåt.

nyheter-matematikvideo

Nya videos och övningar

Den senaste tiden har vi förnyat våra videos om komplexa tal till kursen Matematik 4. Vi har även gjort några nya videos som framförallt fokuserar på att lyfta fram svårare problemuppgifter som kräver lite mer än bara den grundläggande teorin. De här videolektionerna har ett tydligt fokus på att hjälpa dig som siktar på de allra högsta betygen. Vi kommer att fortsätta att utveckla fler liknande videos då vi gärna vill fördjupa teorin med svårare problem för dig som siktar på höga betyg.

En mycket uppskattad funktion hos oss är övningsuppgifterna som är kopplade till varje lektion. För tillfället jobbar vi intensivt med att göra flera övningar. Just nu är det övningar till Matematik 1, Matematik 2 och Matematik 4 som vi jobbar med.

Kommande nyheter

Vi kommer att fortsätta att utveckla många nya övningar under våren. Vi kommer även fylla på med nya och förnyade videos. De områden som vi kommer att fokusera på framåt är följande:

  • Fler problemlösningsgenomgångar till Matematik 2.
  • Nya och förnyade videos till Matematik 4.
  • Fördjupning av Derivata och Integraler i Matematik 5
  • Derivering av Polynom som innehåller bråk som koefficienter.
  • Fördjupning av begreppen symmetrilinje och max/min punkter i samband med andragradsfunktioner.

Vi planerar även att göra nya kurser för att bredda möjligheterna för dig som pluggar matematik hos oss. Detta är ännu på planeringsstadiet så mer om detta i framtiden.

Har du förslag eller idéer på vad som borde finnas hos oss? Kommentera gärna eller kontakta oss!

The post Senaste nytt på Matematikvideo appeared first on Matematikvideo.

Att derivera uttryck som innehåller roten ur eller bråk

$
0
0

Häromdagen startades det en diskussion här på sajten där det funderades kring området derivata och hur man deriverar uttryck som innehåller bråk. Jag vet att många faktiskt funderar på detta och vill lära sig att hantera sådan derivata så här kommer ett helt blogginlägg om saken där vi tar tag i ett antal olika exempel och löser dessa.

Men innan vi sätter igång måste vi förstå vilka regler och vilka typer av funktioner som vi faktiskt använder. Det räcker inte riktigt att bara prata om funktioner som innehåller bråk. Det spelar nämligen en viss roll vart vi hittar bråket i funktionens formel. Så här nedan delar vi upp förklaringarna i polynomfunktioner med bråk och potensfunktioner med bråk.

Vill du hellre se förklaringarna på video?

blogg-till-kurs
Ta hjälp av vår videokurs till matematik 3 som innehåller förklaringar på hur du deriverar med hjälp av deriveringsregler. Med konto hos oss får du tillgång till alla gymnasiets matematikkurser för endast 99 kr/mån.

Derivera Polynomfunktioner som innehåller bråk

En typ av funktion som ofta ställer till det när du skall ta fram derivatan är den av typen

$ f(x) = \frac34x^3 + \frac{5x^3}{2} $

Det här är ett så kallat polynom då vi endast har positiva heltalsexponenter (det vi upphöjer till) men däremot så har vi bråk framför variablerna x. Det som multipliceras med x i ett sådant här uttryck kallas för koefficient. Här har vi alltså funktioner där koefficienterna är bråk och frågan är nu hur vi behandlar dessa?

Här gör vi så att vi använder deriveringsregeln för polynom som står på formen

$ f(x) = ax^{k} $ och har derivatan $ f'(x) = k⋅a⋅x^{k-1}  $.

Ett exempel utan bråk när denna används är att $ f(x) = 2x^3 $ har derivatan $f'(x) = 6x^2$.

Nu gör vi så att vi återgår till funktionen $ f(x) = \frac34x^3 + \frac{5x^3}{2} $ och denna funktions derivata. Vi gör så att vi deriverar denna varje term för sig och försöker att belysa vad som är viktigt att tänka på.

Den första termen $\frac34x^3$

Den första termen har derivatan $3⋅\frac34x^{3-1} = \frac{9}{4}x^{2} = \frac{9x^2}{4} $.

Var noggrann här med att lägga märke till att

  • här har vi koefficienten $\frac34$ framför x och att det är denna vi multiplicerar med exponenten.
  • vi multiplicerar exponenten $3$ med koefficienten $\frac34$ vilket kan skrivas $3⋅\frac34 = \frac31⋅\frac34$ $=\frac{3⋅3}{1⋅4} = \frac94$

Den andra termen $\frac{5x^3}{2}$

Den andra termen $\frac{5x^3}{2}$ fungerar på nästan samma vis men här behöver vi först tänka till vilken som är koefficienten. Vi kan göra det tydligare genom att skriva om termen.

$ \frac{5x^3}{2} = \frac52⋅\frac{x^3}{1}=\frac52 x^3 $ så att vi ser att koefficienten är $ \frac52 $.

Då ser vi att vi kan derivera den här termen på samma vis som den första deriverades. Alltså har vi derivatan $ 3⋅\frac52 x^2 = $ $ \frac31⋅\frac52x^2 = $ $ \frac{15}{2}x^2  =$ $\frac{15x^2}{2}$

Avslutning av exemplet

Här har vi nu alla delar vi behöver för att derivera $ f(x) = \frac34x^3 + \frac{5x^3}{2} $. Vi får alltså derivatan

$ f'(x)=\frac{9x^2}{4}+\frac{15x^2}{2} $

Ett exempel till

Derivera $ y=\frac{x^5}{10} – \frac{x}{5} + \frac12 $.

Lösning:

$ y’=\frac{5x^4}{10} – \frac{1}{5} + 0 =  \frac{x^4}{2} – \frac{1}{5} $

Tänk här på att

  • derivatan av konstanten $\frac12$ är 0.
  • $ \frac{5x^5}{10}  $ förkortas med både 5 i täljare och i nämnare så att vi får $\frac{x^4}{2}$.
  • $ \frac{x}{5} = \frac15⋅x^1 $ och att vi då får derivatan $  1⋅\frac15⋅x^0 = \frac15 $

Derivera Potensfunktioner med bråk som koefficienter och exponenter

Vi skall nu gå vidare och titta på hur vi jobbar med potensfunktioner och när dessa innehåller bråktal. I en potensfunktion kan exponenterna vara reella tal också och behöver inte vara heltal. Vi kommer ändå att kunna använda samma deriveringsregler. Det är dock viktigt att ha koll på några olika potensregler för att du skall förstå fortsättningen så vi börjar att repetera några sådana.

  1. $ \sqrt[n]{x} = x^{1/n} $. Exempelvis kan vi då skriva $ \sqrt{x} = x^{1/2} $ eller $ \sqrt[4]{x} = x^{1/4} $.
  2. $ x^{-n} = \frac{1}{x^n} $. Exempelvis kan vi då skriva $ x^{-5} = \frac{1}{x^5} $ eller åt andra hållet $ \frac{1}{x^2} = x^{-2} $.

Med dessa regler i bakhuvudet kan vi nu gå vidare och ta två stycken exempel där vi deriverar potensfunktioner som innehåller bråk.

1. Derivera $ y = 3\sqrt{x} $

Lösning:

Här skriver vi först om funktionen till $ y = 3\sqrt{x} = 3x^{1/2} $ med hjälp av potensregeln ovan.

Då får vi derivatan

$ y’ = \frac12⋅3x^{-1/2} = \frac32⋅\frac{1}{x^{1/2}} = \frac{3}{2\sqrt{x}} $

Tänk på att vi även skriver om derivatan med hjälp av potensreglerna här ovan.

2. Derivera $ y = \sqrt[3]{x} + \frac{1}{\sqrt{x}} $

Lösning:

Vi skriver först om funktionen till $ y = \sqrt[3]{x} + \frac{1}{\sqrt{x}} = x^{1/3} + x^{-1/2}$.

Då får vi derivatan

$y’=\frac13 x^{1/3-1} – \frac12x^{-1/2-1} = \frac13 x^{-2/3} – \frac12x^{-3/2} =$
$= \frac{1}{3x^{2/3}}+\frac{1}{2x^{3/2}}$

Här kan vi också skriva om $ 2x^{3/2} = 2x^1 x^{1/2} = 2x\sqrt{x} $ i sista steget.

Vill du hellre se förklaringarna på video?

blogg-till-kursTa hjälp av vår videokurs till matematik 3 som innehåller förklaringar på hur du deriverar med hjälp av deriveringsregler.

Om du vill läsa mer om hur Matematikvideo fungerar så kan du läsa mer här.

 

Har du ett exempel du inte kan lösa?

Om du har ett exempel som du kanske inte kan lösa som liknar dessa? Kommentera då gärna detta så fortsätter vi diskussionen kring att derivera roten ur och bråk.

The post Att derivera uttryck som innehåller roten ur eller bråk appeared first on Matematikvideo.

Inför högskoleprovet på lördag den 28:e Mars

$
0
0

Nu på lördag är det dags för det första Högskoleprovet år 2015. Vi har de senaste åren skrivit en hel del artiklar och tips om de kvantitiva delarna (de delar som innehåller matematik) på detta prov och tänkte att vi i det här blogginlägget samlar ihop några av dessa för dig som skall skriva provet.

course_poster_infor_hogskolan

Missa heller inte att vi har en hel kurs där du effektivt kan träna på de kvantitiva delarna så att du är bättre förberedd.

Artiklar och tips som hjälper dig som skall skriva Högskoleprovet

Tips för att lyckas på XYZ på Högskoleprovet

Nyheter i Högskoleprovskursen och tips inför DTK

Tips inför 2012 års Högskoleprov

Blogginlägg om att skriva Prov

Så lyckas du bättre på Matteprovet

Att hantera oro på Matteprov

Extra Tips

Videos med snabba tips på Facebook (scrolla ner så hittar du högskoleprovsuppgifter)

 

The post Inför högskoleprovet på lördag den 28:e Mars appeared first on Matematikvideo.

Träffa oss på SETT mässan

$
0
0

matematikvideo-sett-settdagarna

Nästa vecka kommer vi på Matematikvideo.se förflytta oss från Göteborg till Stockholm då vi ställer ut på Settdagarna på kistamässan. Det här är den första mässan som vi deltar på så det skall bli mycket spännande att träffa andra lärare och skolfolk för att diskutera matematik och matematikundervisning.

Det här är en mässa som framförallt riktar sig till lärare, skolledare och andra som jobbar inom skolans värld med ett fokus på digitala verktyg.

Läs mer om vad vi ställer ut på mässan här.

Skall du delta på mässan?

Om du skall delta på mässan så vore det förstås mycket trevligt om du ville titta förbi och snacka lite med oss. Kom förbi och prata matematik eller något helt annat vettja!

The post Träffa oss på SETT mässan appeared first on Matematikvideo.


Tävlingen från SETT mässan är avgjord

$
0
0

tavling-sett-massan

Förra veckan ställde vi ut på SETT mässan i Stockholm och då hade vi även en tävling där en skola och lärare kunde vinna ett års abonnemang hos oss. Tävlingen gick ut på att avgöra hur många godiskulor en glasburk innehöll. Väldigt många lärare deltog i tävlingen och vi kan garantera att vi har lärt oss många intressanta metoder för hur man kan uppskatta antalet godisar i en burk :-)

Men det var en lärare och skola som lyckades lite bättre än alla andra. Vinnaren i tävlingen var Westerlundska Gymnasiet och läraren Evamarie. Stort grattis till vinsten önskar vi på Matematikvideo och hoppas att vinsten kommer att vara till nytta för er!

The post Tävlingen från SETT mässan är avgjord appeared first on Matematikvideo.

5 Matteskämt du faktiskt lär dig något av

$
0
0

Det finns enligt min mening två problem med matematikskämt. Det första problemet är man ofta måste kunna en hel del matematik för att förstå skämten. Det finns många matematikskämt som man behöver en förklaring på och skämt som kräver en djupare förklaring blir sällan särskilt roliga. Det andra problemet är att dessa typer av skämt tenderar att bli en aning “torra” och teoretiska.

Men inte desto mindre så kan dessa typer av nördiga skämt ibland glimra till och vara roliga, på riktigt. Dessutom kan du faktiskt lära dig en hel del av dessa typer av skämt, och ju mer du lär dig desto roligare blir de.

Listan – 5 Matteskämt du faktiskt lär dig något av

Här har vi gjort så att vi har samlat 5 matteskämt som vi tycker både är roliga (oftast) och du lär dig något av. Till varje skämt har vi även tagit med en förklaring av teorin bakom och självklart länkar till videos som förklarar begreppen i skämtet. Och om du har ett eget matematikskämt på lager så kommentera gärna!

1. Den kalla mängden…

”Vet du varför det är så kallt i tomma mängden?
– För att det inte finns några element där.”

Förklaring

Här är ett skämt om mängdlära, som finns i matematik 5, där man behöver förstå att en mängd består av ett antal element. I den tomma mängden $ ∅ $ finns det inga element vilket gör att det blir väldigt kallt. Se en video om delmängder här.

2. Ordkrig mellan tal

matteskamt-2

Förklaring

Det här skämtet, i form av en bild, blir bäst på engelska. Det är alltså talet π som säger till ett imaginärt tal i att ”get real” (betyder ungefär skärp till dig) och det imaginära talet i säger till π att ”be rational” (betyder ungefär ”var lite realistisk”). Det här skämtet syftar på de olika grupper av tal som finns, tex naturliga tal, hela tal, rationella tal, reella tal och komplexa tal. Se en video om tal och talmängder här.

3. Livsfarlig derivata

De två funktionerna $x$ och $e^x$ var ute och gick då de helt plötsligt fick syn på en derivataoperator.

Funktionen $x$ blev då jätterädd att den skulle bli deriverad och bara bli 1, eller ännu värre inte bli någonting och dö om den blev utsatt flera gånger för derivataoperatorn.

När $x$ ville gå, sa $e^x$ kaxigt, jag går fram och gör upp. Han kan derivera mig hur många gånger som helst utan att det gör något, jag förblir densamme.

När $e^x$ kommer fram är det sista han hör. Det är jag som är $\frac{dy}{dt}$.

Förklaring

Här är det några saker som man behöver ha koll på för att förstå skämtet:

  • Dels kan det vara bra att förstå begreppet derivata, deriveringsregler och hur man deriverar exponentialfunktioner. Derivatan av $ x $ är $1$ och deriverar man en konstant $1$ så blir derivatan $0$. Det speciella med derivatan av funktionen $ e^x $ är att derivatan är samma, dvs $e^x$.
  • Derivata skrivs ofta som $ f'(x) $ eller $y’$ men vi kan också skriva $\frac{dy}{dx}$ vilket sägas som ”derivatan av funktionen y med avseende på variabeln x”.
  • Om vi därför deriverar med avseende på variabeln t, $\frac{dy}{dt}$, så ses varabeln x som en konstant och därmed är $e^x$ en konstant vars derivata är 0. Och där har du förklaringen till skämtets poäng.

 4. Välsmakande matematik

matteskamt-3

Förklaring

Den här bilden måste tolkas på engelska för att vi skall förstå den. Det är som en rebus som skall tolkas som ”I ate some pie”, förklaringen till det är följande.

  • $ \sqrt{-1} = i $, se video om komplexa tal och imaginära tal
  • $2^3=8$ som uttalas ”ate” på engelska.
  • $ ∑ $ är ett summatecken eller ”sum” på engelska som uttalas ”some”.
  • $ \pi $ dvs ”pie” (som i paj fast på engelska)

5. Konstiga gränsvärden

matteskamt-4Förklaring

Här har eleven missförstått gränsvärden en hel del. Eleven tolkar det som att man skall vända ”åttan” istället för att gränsvärdet går mot oändligheten ∞. Därför vänder denne elev bara på ”femman”. Här behöver man förstå att när nämnaren går mot 0 så kommer hela uttrycket gå mot oändligheten.

Ett extra matteskämt utan förklaring….

 ”Det finns bara 10 personer i världen, de som förstår binära tal och de som inte gör det”

Här lämnar jag till läsaren att förstå skämtet, kommentera gärna om du kommer på det. :-) Ett tips finns ändå här.

The post 5 Matteskämt du faktiskt lär dig något av appeared first on Matematikvideo.

Nyhet – Rita grafer på sajten

$
0
0

Det är idag första ordentliga arbetsdagen efter semester och ledigheter här på Matematikvideo.se. Visserligen håller vi koll på mail, frågor och kommentarer ändå här på sajten men utöver det så utvecklas inga nya videolektioner eller övningar. Men idag körde vi igång igen med ny energi att fortsätta göra ruggigt bra matematikundervisning online.

Nyhet – Rita grafer när du gör övningar

Du som surfar med en dator eller lite större surfplatta har här på sajten möjlighet att enkelt göra uträkningar, skriva latex eller hitta lite ovanligare matematiska symboler. Nere till höger i webbläsaren hittar du ett antal ikoner där denna funktionalitet finns tillgänglig för alla som besöker oss. Nu utökar vi denna med möjligheten att rita grafer mycket enkelt.

rita-grafer

För att sätta igång och rita grafer så är det bara att klicka på den lilla ikonen med koordinatsystemet och grafen så laddas grafritaren igång. Tanken med denna är att det skall bli enklare att snabbt få möjlighet att rita ut grafer för att kunna lösa övningarna här på sajten eller när du sitter hemma och pluggar själv och behöver rita ut en graf. Just nu så fungerar denna räknare om du surfar med en dator eller lite större surfplatta. För tillfället har vi tagit bort denna del för dig som surfar med mobilen. Framförallt för att skapa så mycket utrymme som möjligt för att se videos enkelt och att det inte skall finnas distraktionsmoment på den lite mindre skärmen.

Hoppas att det här hjälper dig som just nu kämpar med att plugga matematik och hör gärna av dig i kommentarer eller på mail om du har några frågor eller hittar problem!

The post Nyhet – Rita grafer på sajten appeared first on Matematikvideo.

Från Portugal till Sverige och plugg i matematik på Komvux

$
0
0

Här på vår blogg intervjuar vi lite titt som tätt allt ifrån forskare, företagare till lärare och elever för att höra efter hur de upplever matematik och om de kanske har lite extra bra tips till dig som pluggar matematik. Idag presenterar vi en intervju med Pedro Veenekamp som via sin skola använde sig av Matematikvideo under våren. Vi är mycket tacksamma för att Pedro tog sig tid att svara på våra nyfikna frågor för han har en väldigt intressant historia att berätta om skolan och att ha pluggat både i Portugal och i Sverige.

Hej Pedro, kan du berätta lite om dig själv och vad du gör just nu?

Pedro heter jag och jag är 37 år gammal, gift med tre underbara barn. Jag kommer ursprunglig från Nederländerna fast jag har bott i Portugal 24 år. Jag har alltid viljat plugga vidare på universitet men utbildningar är otroligt dyra i Portugal och det finns inget stöd (som CSN t.ex.). Ett år på universitet kostar ungefär mellan 6000 och 9000 kr. Därutöver måste elever så klart köper böckerna och betala eventuella kopior, osv. Mycket pengar … Det var därför jag började jobba och det var då slutet av min dröm för att utbilda mig vidare. Jag träffade och gifte min fru som är svensk och efter några år hade vi bestämd oss att flytta till Sverige. När vi kom till Sverige (för tre år sedan) började jag plugga på SFI. Jag kunde nästan inte tro att man fick lära sig språket utan att betala kursen. Det var då jag fick veta att utbildningarna är kostnadsfria och det var då min länge glömda dröm dykt upp igen.
I början tänkte jag bara lära mig svenska så att jag kunde prata och göra mig förstått. Jag pluggade därför under de sista 4 termin flera ämne för att förbättra min svenska: SVAS (1,2 och 3), samhällskunskap (grund och 1b/2b), historia (grund), retoriken, pedagogiskt ledarskap och även kurser som engelska (6) och matematik för skoj skull.

Vad blir du inspirerad av?

Jag blir inspirerad av min familj och min vilja att försöka gå vidare och uppnå nya mål. Att fortsätta plugga är en investering i framtiden och jag tänker inte slösa den underbara möjligheten jag fick här i Sverige.

Du har pluggat matematik under våren, hur tycker du att det har varit?

Jag har hört talas mycket dåligt om svenska matematik kurserna men för mig har det varit en fantastik upplevelsen! Jag har pluggat matte 2 till matte 5. Det finns flera skillnader mellan skolsystemet jag hade i Portugal för över 16 år tillbaka och det skolsystemet jag träffade här i Sverige. Första är att man får internet på skolan och alla möjligheter det innebär … det är ju möjligt att hitta svar till nästan vilken fråga som helst på nätet, särskild om man kan flera språk. Dessutom finns det några bra matte hemsidor som matematikvideo.se (som jag tycker är den bästa). Pingpong var en annan överraskning. Tänk att jag inte hade något sätt att kommunicera med läraren förutom själva lektionen. Frågor och tvivel skulle behöva vänta till nästa lektion. Därefter finns det studiehall här i Sverige! Otänkbar att gå till skolan i Portugal och plugga i ett rum där en lärare går rund och förklarar allt elever behöver veta. I Portugal var den enda lösningen att betala någon för att få stöd hemma eller på biblioteket.

Det jag tycker kan anses som dåligt på Komvux är hur snabbt lärarna är tvungna att gå igenom kursen. Men det är min erfarenhet på Komvux. Det kanske är bättre för ungdomar på den vanliga skolgången? …

Vilka råd skulle du ge till andra som som just nu läser gymnasiematte eller skall börja att plugga?

Jag skulle föreslå att eleverna inser matematik lärandet som att bygga en byggnad där varje våning är en kurs som byggs på den föregående kurs. Det vill säga att det inte går att ta varje kurs för sig och glömma allt man har lärt under sista terminen. På matte 4 använder man begrepp som man har lärt på matte 3, 2, 1 och även på matte från grundskolan. Som elev är det absolut viktigt att öva och förstå vad och varför man gör som man gör.

Sedan är matematik som ett språk … ju mer man använder och övar desto bättre man blir! Jag vet att jag är lite fanatiskt gällande mattematik men jag har gjort alla övningar som finns i böckerna. Lite överdriven men ju mer frågor man svarar på (även om man svarar fel) desto mindre överraskningar kommer man att få på prov. Detta gäller också för NP. Det tar tid men om man behöver eller vill ha ett bra betyg då finns det ingen genväg …

Sista råd … jag vet att de flesta undviker frågorna i boken som är svårare (i serien 5000 markerar författarna de med bokstav c som är svåraste) men om man lyckas svara på de svåra då klarar man de enklare lätt sonen plätt.

Vilka delar i gymnasiekurserna har du tyckt varit mest utmanande och hur har du klarat dem?

Mest utmanande … det ska nog vara statistiken (som jag hatar för okända anledningar) … därutöver tyckte jag det var lite svårt med derivator och integraler och detta blev ännu svårare i matte 4 när man lär sig om rotationsvolymer … och på matte 5 var det tal- och grafteorier som jag tyckte svårast men det är en del av matematik som man vanligtvis inte brukar lära.

Hur har jag klarat dessa svårigheter … på det enda sätt där finns … plugga, öva, fråga, göra om, vila, belåna mig själv, öva mer och upprepa hela processen till jag känner mig trygg. Ett bra sätt att veta om vi har förstått allt är att försöka förklara till andra. Och det är därför jag tycker så mycket om forumet av er hemsidan. Klarar man av att förklara till andra då får man känna sig trygg.

Vilka mål har du med att plugga matematik?

Mitt mål med att plugga matematik är för att komma in i Göteborgs Universitetet och plugga till matematik och svenska som andra språk lärare på gymnasiumnivå.

Vad skall du plugga under hösten?

Om jag lyckas komma in då skall jag plugga ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, matematik och svenka som andra språk. Just nu är jag upptagen med sommarmatte.

Läs fler intervjuer

The post Från Portugal till Sverige och plugg i matematik på Komvux appeared first on Matematikvideo.

Rabatterbjudande just nu vid skolstart

$
0
0

skolstart2015

Det kan vara tungt att komma igång och plugga matte. Särskilt när solen lyser utanför dörren som den faktiskt äntligen gör nu när man skall börja jobba eller börja i skolan igen. Det kan helt enkelt vara lite svårt att komma igång igen efter sommarledigheten och därför tänkte uppmuntra alla våra besökare att kunna komma igång igen genom att ha ett skolstartserbjudande.

Vi har just nu en skolstartskampanj som ger dig som använder rabattkoden skolstart2015 hela 30 % rabatt på ditt inköp hos oss. Det här gäller oavsett om du väljer att beställa 3, 6 eller 12 månader.

Erbjudandet gäller tom 2015-08-26 och endast för privatpersoner.

The post Rabatterbjudande just nu vid skolstart appeared first on Matematikvideo.

Viewing all 192 articles
Browse latest View live