Kanske har du, som vi, njutit av vårvädret den senaste tiden och tagit en och annan promenad bland vitsippor och krokusar?
Häromdagen hittade jag en kotte och kunde inte låta bli att ta med den hem för att visa hur man kan se fibonaccis talföljd i kottars mönster.
Vi har ju tidigare bloggat om just Fibonaccis taljföljd och om du funderar på vad just det är så kan du kika på det här blogginlägget. Så hur kan man då egentligen se denna talföljd i något så torrt som en gammal kotte?
Om du kikar ovanifrån på en kotte så kan du se att att kottens så kallade fjäll vrider sig i spiraler åt det ena och det andra hållet. Om man räknar dessa spiraler kommer du att se att det finns 13 stycket åt ena hållet och 8 stycket åt det andra. Just dessa två tal ingår i fibonaccis talföljd (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, …) och ställer vi upp kvoten av dessa två tal så får vi:
$ \frac{13}{8} = 1.625 $
Denna har samma förhållande (eller i alla fall ungefär lika med) det gyllene snittet vars proportioner återkommer om och om igen i naturen och anses vara behagligt för det mänskliga ögat. Så även i våra kottars spiraler.
Så nästa gång du ser en kotte ute i naturen så tycker jag att du skall plocka upp denna och försöka njuta av de vackra spiralerna