Förra veckan bloggade vi tips om delen DTK och vad som är viktigt att tänka på när du skriver denna del. Vi tänkte fortsätta med tips på Högskoleprovets Kvantitativa delar och den här gången på delprovet XYZ.
Delprovet XYZ innehåller uppgifter inom områdena aritmetik, algebra, geometri, funktionslära och statistik. Här finns det fyra svarsförslag varav endast ett är rätt. Så hur gör man då för att förbereda sig och lyckas på just denna de så bra som möjligt?
1 – Se till att ha koll på de matematiska grunderna
Tyngdpunkten på de kvantitativa delarnas matematik kommer från gymnasiets kurs Matematik 1b som utgör grunden i den matematiska teorin på provet. Jag tycker dock man har nytta av att även läsa algebran och funktionsläran från matematik 2 och lite om grunderna kring rationella uttryck i Matematik 3. Alla delar som vi rekommenderar att kunna hittar du förstås i vår Högskoleprovskurs.
Om den matematiska grundkunskapen sitter i ryggmärgen kommer nötandet av gamla prov att mest handla om teknik och att finslipa och förbättra hastigheten. Därför tror jag att detta är det allra viktigaste när du tränar inför XYZ (eller de andra kvantitativa delarna).
Fundera gärna på om du kan följande områden bra
- Potenser och potenslagarna – Lär dig hantera potenser och potenslagarna, glöm inte att även träna på rotenur uttryck som också är en form av potenser.
- Ekvationer – Du behöver både kunna ställa upp och lösa ekvationer. Oftast handlar det om linjära ekvationer men ibland kan även enkla andragradsekvationer dyka upp.
- Funktioner – Lär dig framförallt att hantera linjära funktioner och förstå hur lutning och m-värde fungerar i räta linjens ekvation.
- Geometri – Viktigast här är area, likformighet, volym, vinklar.
- Index – Lär dig hur index fungerar och hur det förhåller sig till procent och procenträkning.
- Sannolikhetslära – Viktigast här är att förstå sannolikheter i ett steg och hur du räknar ut enkla sannolikheter.
- Bråk och procent – Du behöver kunna hantera bråk och procenträkning. Lär dig addition, subtraktion, multiplikation coh division. Det kan också vara bra att lära sig vissa bråk och procent utantill.
- Statistik – Här är det olika typer av diagram, lägesmått och spridningsmått som är viktigast, tex median och medelvärde.
- Sträckor (s), hastigheter (v), tid (t) – Lär dig gärna hur dessa förhåller sig till varandra. Tex att
$ s = v⋅t $
$ v=\frac{s}{t} $
$ t=\frac{s}{v} $
2. Gör massor av gamla prov
Det här tipset är väl knappast ett nytt tips för dig som läser det här. De allra flesta råd kring högskoleprovet innehåller just detta. Men det är väldigt viktigt att nöta prov och lära sig att hantera typiska uppgifter som kommer på XYZ.
3. Återskapa provsituationen – ta tid
I början tycker jag att det kan vara bra att ta det lugnt och verkligen försöka förstå uppgifterna så att du vet att du förstår matematiken bakom. När väl den sitter kan det vara bra att försöka återskapa provsituationen och se till att du vänjer dig vid att lösa uppgifterna i rätt tempo.
4. Du måste inte räkna ut svaret
Vissa uppgifter kan du pröva dig fram till rätt svar. Då behöver du förstås inte testa alla alternativ som finns. Vet du att ett alternativ är rätt så lägg inte tid på att räkna ut svaret, det är förstås bara slöseri med tid.
5. Ibland går det snabbare att pröva
Ett tips som liknar det här ovan men som kan vara bra att lyfta fram igen är vissa uppgifter går snabbare att pröva sig fram till. Ofta kan det handla om ekvationer där du skall ange rätt lösning. Ibland går det inte snabbare att lösa ekvationen med en metod utan prövning av de olika alternativen går faktiskt snabbare. Försök lära dig vilka ekvationer och uppgifter som fungerar att lösa på detta vis.
The post Tips för att lyckas på XYZ på Högskoleprovet appeared first on Matematikvideo.